حوادث ناشی از کار یکی از چالش‌های جدی در صنایع مختلف به ویژه در زمینه تعمیر و نگهداری تجهیزات پیچیده مانند لکوموتیوها است. این نوع حوادث می‌تواند منجر به جراحات جدی یا حتی فوت افراد شود. درس‌آموختن از این حوادث نه تنها به افزایش ایمنی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند از بروز حوادث مشابه در آینده جلوگیری کند. در این پست، به بررسی حادثه‌ای که در تاریخ 17 مرداد 1403 در شرکت تعمیرات و توسعه و بهره‌برداری ریلی مپنا اتفاق افتاد، می‌پردازیم و نکات مهم آن را استخراج خواهیم کرد.

 

شرح حادثه

این حادثه‌ مربوط به یک تعمیرکار لکوموتیو در حال انجام بخشی از موارد سرویس های ماهیانه (فعالیت گریس‌کاری) بر روی پروانه رادیاتور لکوموتیوهای Hitachi است. در حین این فعالیت، تعمیرکار دست راست خود را بین پروانه لکوموتیو برده و فن رادیاتور به علت اتومات بودن در مدار قرار گرفته ومنجر به برخورد پره های فن با کف دستر است ایشان شده است. در اثر این برخورد متاسفانه بخشی از کف دست و 4 انگشت دست راست تعمیر کار قطع می گردد.

 

 

 

   

 

پروانه رادیاتور لکوموتیو  Hitachi

 

 

 

 

 

دلایل عمده وقوع حادثه

1.  عدم رعایت شرایط ایمنی

این فعالیت بصورت روتین در حالت لکوموتیو خاموش و یا با قطع فیوز فن رادیاتور انجام میگردد. در این حادثه تعمیرکار در شرایط روشن بودن لکوموتیو اقدام به گریس کاری فن می نمایند (این مورد خلاف اامات ایمنی است.) که در حین انجام فعالیت به دلیل دمای بالای تجهیز، فن رادیاتور با تمام توان در مدار قرار گرفته و به علت وجود دست در بین پره ها، منجر به بریدن بخشی از کف دست به همراه انگشتان دست ایشان می گردد.

 SAFETY DEVICE .2

 فیوز قطع مدارفن یکی از تمهیدات ایمنی در نظرگرفته شده توسط سازنده جهت قطع مدار فن و انجام گریس کاری می باشد و می توان با قطع نمودن فیوز مربوطه نسبت به ایمن سازی فرآیند گریس کاری رادیاتور اقدام کرد.

3.فشار کاری

شرایط کار در کارخانه جاری لکوموتیوها به نحوی است که وم گرم نمودن لکوموتیو جز الویت های اصلی شرکت ها می باشد منتهی این موضوع نباید عامل اصلی یا ثانویه برای حذف اامات و مقررات ایمنی گردد.

 

 

 

 

  

باقیمانده قسمت هایی از دست تعمیرکار مربوطه در مابین قطعات

 

 نکات کلیدی

1. اهمیت قطع فیوز فن

   - قبل از انجام هرگونه فعالیت مرتبط با فن رادیاتور، لازم است که فیوز مربوطه قطع شود تا از بروز حوادث جلوگیری شود.

2. دما و خطرات مرتبط با آن

   - دمای بالای تجهیز در حین کار می‌تواند خطرات بیشتری را به همراه داشته باشد و نیاز به احتیاط بیشتری دارد.

 

اهمیت درس آموخه این حادثه

با یادگیری از این حادثه، سازمان می‌تواند اقداماتی را برای بهبود ایمنی و کاهش خطرات ناشی از کار انجام دهد.

 این اقدامات شامل:

 

   1. تقویت آموزش‌های ایمنی و فنی برای پرسنل

 هر سیستم یا شرکتی حتی بسیار پیشرو و بالنده، نیاز به برنامه های آموزشی مدون و برنامه ریزی شده دارد تا نسبت به آگاهی پرسنل از اامات فنی و ایمنی کار اطمینان حاصل نماید. برای پرسنل کم تجربه با برگزاری دوره های آموزشی مرتبط و برای پرسنل با سابقه با برگزاری دوره های بازآموزی می توان این مهم را در سازمان ها جاری و ساری نمود.

 

   2. ایجاد سیستم‌های نظارتی برای اطمینان از رعایت پروتکل های ایمنی

 پیاده سازی و وم اجرای به دستورالعمل های فنی و ایمنی ضامن سالمتی وداشتن محیطی ایمن می باشد و تخطی از این دستورالعمل ها قطعا تبعات ناگواری در پی خواهد داشت. لذا نظارت واحد های متولی بر اجرای این دستورالعمل ها تا حدود بسیار زیادی از بروز حوادث از این دست جلوگیری خواهد شد.

 

 

 

 

نتیجه گیری

 

طبق آمارحوادث ناشی از کار بالاترین نرخ بروز حوادث به علت خطای انسانی است و حتی اگر نیرویی با تجربه وماهر باشید، باز هم حادثه در کمین استلذا در هیچ شرایطی تجربه و تخصص جایگزین حذف یا کاهش مقررات، روش ها ، دستورالعمل ها، تجهیزات و سایر راهکار های جاری برای ارتقاء ایمنی یک فرآیند کاری نیست.

با توجه به حادثه پیش‌آمده و درس‌های آموخته‌شده، لازم است که تمامی پرسنل و مدیریت شرکت به پیاده‌سازی و رعایت دقیق پروتکل‌های ایمنی اهمیت دهند. این اقدامات نه تنها به سلامت و ایمنی کارکنان کمک می‌کند، بلکه به بهبود عملکرد کلی سازمان نیز منجر خواهد شد. پیشنهاد می‌شود که برای جلوگیری از حوادث مشابه، جلسات آموزشی منظم برگزار گردد و همواره به روزرسانی‌های مرتبط با ایمنی مورد توجه قرار گیرد.

.


دانلود فایل: دریافت

ایمنی در صعت ریلی ( درس آموزی از حوادث )

ایمنی ,حوادث ,حادثه ,انجام ,لکوموتیو ,رادیاتور ,بروز حوادث ,برای پرسنل ,گریس کاری ,مدار قرار ,برگزاری دوره
مشخصات
آخرین جستجو ها